Drinken? Water of toch iets anders?

Matthias LenaertsGezonde Voeding

Heet zomerweer? Wat zullen we drinken!

Water drinken is gezond! Eigenlijk zouden we dagelijks 2 liter water moeten drinken, maar niet iedereen slaagt daar in. Heel veel mensen kiezen daarom liever iets anders om hun dorst te lessen. Maar wat is nu eigenlijk een goed alternatief voor water?

Lightfrisdranken? Niet te licht overgaan!

Lightfrisdranken bevatten even veel fosforzuur als gewone suikerhoudende frisdranken, wat nefast is voor de tanden. Na 10 minuten wordt het tandglazuur al aangetast. De naam fosforzuur spreekt immers voor zich: lightfrisdranken hebben een hoge zuurtegraad: pH 3.2. Even een vergelijking: Water heeft bijvoorbeeld een bijna neutrale pH van 7.0.
De hoge zuurtegraad betekent niet alleen een aanslag op je gebit, maar de verzuring kan ook huidproblemen zoals acné veroorzaken.
Geloof zeker ook niet dat kunstmatige zoetstoffen geen invloed hebben op de insulinewaarden in je lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat de consumptie van zoetstoffen de insulineproductie en –spiegel in het lichaam kan verstoren. Het resultaat? Een ontregeld metabolisme en een lichaam dat geprikkeld wordt om vet op te slaan! Helaas één van de functies van insuline.
Een derde goede reden? Door de zoete smaak van lightfrisdranken en het gebrek aan energie verlangt het lichaam toch nog naar echte suikers, wat suikerzucht in de hand werkt. Dus eigenlijk krijg je door het drinken van cola light meer trek in zoete snacks! Net wat we proberen te vermijden!

Zin in fruitsap? Neem liever een stukje fruit!

Iedereen weet ondertussen dat industrieel geproduceerde fruitsappen vol toegevoegde suikers zitten. Maar ook vers geperst fruitsap, van eender welk fruit, is eigenlijk niet veel gezonder dan frisdrank. Echt?
Wat is dan het verschil tussen fruitsap en een stuk fruit? Zeer eenvoudig: vezels! Als je een stuk fruit eet, worden de aanwezige suikers trager opgenomen door de grote hoeveelheid vezels in dat fruit. De combinatie van natuurlijke fruitsuikers met deze vezels zorgen er voor dat insuline minder piekt. Bij het persen of pletten van fruit, beschadigen we een deel van die vezels, en worden de suikers veel sneller geabsorbeerd. Niet persen dus!
Is vers geperst fruitsap dan echt niet gezonder dan al die frisdranken? In vers geperst fruitsap zitten nog wat vitamines en mineralen. Zowat het enige voordeel eigenlijk.
Mijn advies? Kies toch maar een lekker stuk fruit of een heerlijk zomerse fruitsla in plaats van die verleidelijke smoothie.

Denk aan later en drink water!

Water is duidelijk het beste voor je gezondheid! Enkel water? Saai!
Saai inderdaad, maar ondertussen bestaan er heel veel hippe waterdrankjes met een smaakje. En waarom niet zelf je ‘frisse drank’ maken? De mogelijkheden om je water te pimpen zijn eindeloos: een schijfje citroen, limoen, ijsblokjes met een stukje fruit, blaadjes munt, gember, basilicum, komkommer…

Tea time!

Ook thee is perfect voor je gezondheid. Onderaan vind je een recept om zelf Ice Tea te maken, op smaak gebracht met fruit en kruiden, waarop je tal van variaties kan verzinnen. Niets dan voordelen: De smaak én de nuttige ingrediënten kies je helemaal zelf. Lekker fris, waardoor het makkelijk drinkt. Minder/geen suiker. Klaar in een mum van tijd. Zeker het proberen waard!

Klik hier voor recepten voor zelfgemaakte icetea.