Basilicumvinaigrette

Portie voor 250g Ingrediënten 150g courgette 1 basilicumplantje 3 el olijfolie 2 el citroensap 1 el mosterd peper en zout Bereiding Maak de courgette schoon en snijd hem in grote stukken. Doe het geheel in een blender en mix tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout. Je kan ook een beetje ajuin en/of knoflook toevoegen voor … Read More

Kipkruiden

Gezonde kipkruiden ZONDER glutamaat! Je kan zoveel maken als je wil, gewoon de verhoudingen aanhouden. Mengen maar! 1 tl geplet venkelzaad 1⁄2 tl chilivlokken of 1⁄4 tl cayennepeper 1 el pimenton (gerookte paprikapoeder) 1 tl gemalen komijn 1 tl tijmblaadjes, vers of gedroogd 1 tl grof zeezout 1 tl grofgemalen zwarte peper

Frisse Ice Tea

Ice Tea

Zelfgemaakte icetea, de ideale vervanger voor frisdranken. Maar, hoe begin je eraan? Laten we beginnen met een aantal basisbeginsels. Waar houd je best rekening mee? Brouwsel van de goden, of gewoon thee? Smaak. Respecteer de trektijd van elke thee om te vermijden dat je icetea een bittere smaak krijgt. Ook fruitinfusies kunnen een bittere smaak geven en kunnen dus achteraf … Read More

Soep, soep, soep

Soep

Soep, soep, … soep! et is soms lastig om het gepaste tussendoortje te vinden. Binnen een afvalplan is het niet enkel belangrijk rekening te houden met de energie, maar ook met de kwaliteit van het voedingsmiddel. Maar liefst van al is het ook nog een beetje lekker. Soep kan hier zeker een oplossing bieden. De meeste ‘magere’ soepen hebben gemiddeld … Read More

Granola op jouw manier

Granola

Granola op jouw manier. ét probleem met commerciële ontbijtgranen heeft niet veel uitleg nodig. Aan cornflakes, muesli, cruesli, granola en de hele santenkraam is nagenoeg altijd suiker toegevoegd. Enerzijds voor de smaak, anderzijds uiteraard om je consumptie te vergroten. Daarnaast bevatten ze vaak nog andere extra ingrediënten zoals zout, glycerine, tricalciumfosfaat, acaciagom, en noem maar op. Misschien niet per se … Read More

Tomatensaus

Tomatensaus met heel, heel veel groenten Een saus op basis van tomaten met een grote verscheidenheid aan groenten. Ideaal om een grote pot van te maken en in te vriezen in porties. Bruikbaar als basis voor je spaghetti bolognese, op een pizza, in een lasagna, en noem maar op. Ingrediënten: 1 grote ajuin (±175g) 2 kleine courgetten (±575g) 1 middelgrote … Read More

Broccolitartaar

Broccolitartaar met geitenkaas en rodebietensaus Portie voor 4 personen Ingrediënten voor de tartaar 500g broccoli 1 appel 25g pijnboompitten (of hennepzaad, gepelde pompoenpitten, …) 1 lente-ui 2 el rozijnen 3 el vers sinaasappelsap 1 el agavesiroop 1 el dijonmosterd 100g verse geitenkaas peper en zout Ingrediënten voor de bietensaus 4 el appelsap 1 pakje rode bieten 1 el agavesiroop 1-2 … Read More

Boerenkoolpesto

Boerenkoolpesto met basilicum en Parmezaanse kaas Ingrediënten 200g boerenkool 2 teentjes knoflook 70g pijnboompitten (of hennepzaad, gepelde pompoenpitten,…) 50g Parmezaanse kaas 100 mL olijfolie peper en zout 2 el citroensap Bereiding Maak de kool schoon en verwijder de nerven. Blancheer eventueel de bladeren voor 2 minuten. Laat dan schrikken in koud water en zwier tot de bladeren goed zijn uitgelekt. … Read More