Hoe cool is kool?

Matthias LenaertsGezonde Voeding

Geef je lichaam een opkikker met dit gure en natte weer. Kolen zijn de perfecte groentes voor herfst en winter. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Ideaal voor een beter immuunsysteem. En ze zijn nog goed voor de lijn ook. Meer weten? Lees nu wat kolen allemaal doen voor jouw lichaam en jouw gezondheid.

Ben je ook bang om de griep te krijgen? Maken de korte en koude dagen je depressief? Of ontbreekt het je aan inspiratie om een lekkere en gezonde maaltijd te verzinnen? Vervang die dagelijkse wortelen, sla of paprika’s eens door kolen. Het perfecte comfortfood. Denk eens aan de geuren uit je jeugd. Hoe er thuis op winteravonden lekkere bloemkool, rode kool of spruitjes klaargemaakt werden. Hier zijn alvast 3 redenen om meer kolen te eten:

  1. Je wordt er supergezond van. Kolen zitten vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten.
  2. Kolen zijn zeer voedzaam en hebben maar weinig calorieën. Goed voor je lijn.
  3. Je hebt veel soorten kolen. Veel variatie om te eten dus.

Laten we die hete kolen eens aan een uitgebreid onderzoek onderwerpen.

Kolen zijn vitaminebommen

Denk jij bij vitamine C vooral aan fruit? Correct! Toch bevatten boerenkool, broccoli en spruitjes dubbel zoveel vitamine C als sinaasappels en citroenen. Wie had dat gedacht? Welke vitaminen krijg je nog binnen bij het eten van kolen? Ik heb onderstaande tabel gemaakt voor een duidelijk overzicht:

Vitamine Waarom je dit nodig hebt In welke kool
Vitamine A Gezichtsvermogen versterken

Je huid beschermen

Slijmvliezen

Botgroei
Boerenkool

Broccoli

Spruitjes
Vitamine B Belangrijk voor de zenuwen

Betere afweer

Energiestofwisseling
Boerenkool

Broccoli

Spruitjes
Vitamine B9 Celdeling

Bloedvorming

Bescherming van foetus
Boerenkool

Spruitjes

Koolrabi
Vitamine C Immuunsysteem versterken

Verkoudheid vermijden
Boerenkool

Broccoli

Spruitjes
Vitamine K Bloedstolling Zuurkool

Spruitjes

Bloemkool

Vitaminen voor een ijzersterke gezondheid

Als je deze winter griep wilt vermijden, eet dan veel boerenkool, broccoli of spruitjes. Vitamine C versterkt immers je immuunsysteem: minder verkoudheden. Vitamine A verbetert je gezichtsvermogen. Het maakt je huid mooier en is goed voor je slijmvliezen en botgroei. Vitamine B ondersteunt je zenuwwerking en je afweer. Je bloedstolling versterk je met vitamine K. Handig als je weer eens in je vinger snijdt tijdens het koken.

De voordelen van mineralen

In de verschillende koolsoorten vind je calcium, kalium, magnesium, fosfor en ijzer. Je krijgt er sterke tanden en botten van en ze zijn goed voor je hart, je zenuwen en je bloeddruk. Handig wanneer je kinderen je weer eens op stang jagen.

Kool tegen kanker

Antioxidanten beschermen je cellen tegen schadelijke invloeden. Vitamine C en secundaire stoffen zijn belangrijke antioxidanten. Wat doen die secundaire stoffen precies? Je weerstand versterken. Je bent beter bestand tegen virussen, bacteriën en schimmels. Je bloedsuikerwaarden verbeteren en je cholesterol daalt. Minder adervernauwing, minder risico op trombose en diabetes. De 3 belangrijkste secundaire stoffen zijn:

  1. Carotenoïden
  2. Glucosinolaten
  3. Flavonoïden

Carotenoïden vind je terug in boerenkool en savooikool. Ze vertragen ondermeer de tumorgroei van kankercellen.

Glucosinolaten zorgen voor een natuurlijke ontgifting van je lichaam. Nuttig bij brandend maagzuur en ontstekingen in de slokdarm. Last van een maagzweer? Eet dan veel broccoli, spruitjes en bloemkool.

Ook flavonoïden helpen kanker voorkomen. Eet vooral veel rode kool. Zo heb je minder kans op een hartinfarct. Je versterkt opnieuw je afweersysteem, beschermt je cellen en doodt bacteriën. En je blijft er jong uitzien.

Geen bittere spruitjes

Kolen zitten ook nog eens vol vezels. Vezels zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Waarom? Ze breken galzouten, vetzuren en cholesterol af in je dikke darm, zorgen voor een betere stoelgang en hebben gunstige effecten op de darmflora.

Wat nog? Ze verbeteren je bloedsuikerspiegel en bevorderen je spijsvertering. Door de inname van vezels geraak je sneller verzadigd. Gevolg? Je eet minder en zo helpen ze je figuur.

Onmisbare voedingsvezels (Balaststoffen)

Ben je zwanger? Eet dan boerenkool, spruitjes of koolrabi. Die bevatten veel foliumzuur (B9). Een essentiële vitamine tijdens de zwangerschap om de foetus te beschermen tegen spina bifida (open rug).

Kinderen uit kolen

Bang dat de kolen deze winter je strot uit komen? Binnen de kolenfamilie zijn er gelukkig veel verschillende soorten. Maak gewoon elke dag een andere kool klaar.

Bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, savooiekool, spitskool, spruitkool, wilde kool, witte kool, zuurkool, rodekool, savooiekool.

Zeventien verschillende smaken en een oneindig aantal mogelijkheden in je keuken.

De grote koolfamilie

Hebben spruitjes in jouw gezin ook al voor drama’s gezorgd aan de eettafel? Zonde, want eigenlijk zijn het kleine voedingsjuweeltjes. Hoe maak je spruitjes minder bitter? Enkele tips:

  • Voeg een blokje runderbouillon toe aan het kookwater
  • Ingevroren spruitjes worden zachter van smaak. Voor het invriezen wel blancheren!
  • Laat de spruitjes kort koken en vervang dan het kookwater
  • Kook de spruitjes met een ajuin zonder schil. En gooi die dan weg, samen met de bittere stoffen uit de spruitjes.

KLIK HIER!