Waarom zijn supplementen noodzakelijk?

Matthias LenaertsGezonde Voeding

Voedingssupplementen: Geen bijzaak maar een dagelijkse noodzaak

Wat heb je nodig om gezond te leven? Een gebalanceerd voedingspatroon, lichaamsbeweging... Zo veel weten we gelukkig al. Maar er is nog iets anders van essentieel belang voor het welzijn van je lijf. En dat is iets waar we in het algemeen minder vertrouwd mee zijn. Ik heb het over voedingssupplementen, als noodzakelijke aanvulling op je gezonde voeding. Het belang van supplementen wordt nog te vaak onderschat, met een hele reeks gezondheidsklachten als gevolg.

Heb jij een goed eetpatroon, maar toch last van symptomen als vermoeidheid, ontstekingen, darmproblemen of andere gezondheidsklachten? Grote kans dat je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen en/of mineralen. Supplementen kunnen je helpen.


Als je gezond eet, waarom heb je dan nog voedingssupplementen nodig?

We denken soms dat gezond en gevarieerd eten genoeg is om ons lichaam in balans te houden. Dat zou mooi zijn, maar het is helaas niet waar.

Ten eerste heeft iedereen zijn eigen interpretatie van wat ‘gezond eten’ juist is. Maar het is een feit dat we met zijn allen gemiddeld te weinig groenten, fruit en vis eten, terwijl die voedingsmiddelen juist belangrijke voedingsstoffen bevatten voor ons lichaam.

Ten tweede is de kwaliteit van onze voeding niet meer wat ze moet zijn. Dus ook al eet je wel veel groenten, fruit en vis, dan nog is de kans groot dat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om in je dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen te voorzien.


Waarom bevat onze voeding dan te weinig voedingsstoffen?

Er is de laatste decennia heel wat veranderd in de manier waarop we voeding telen en verwerken. Landbouwtechnieken zijn efficiënter, maar dat heeft een weerslag op de voedingswaarde. Dit zijn de vier grootste redenen voor de dalende kwaliteit van onze voeding:

Hydrocultuur
 • Reden 1: De landbouwgrond wordt armer

  De Verenigde Naties deden een aantal jaren geleden onderzoek naar de landbouwgrond in de wereld. Daaruit blijkt dat maar liefst 25% van de landbouwgrond ernstig is uitgeput. Ook de hoeveelheid organische stoffen in de bodem is de voorbije decennia sterk gedaald.

  Verarming van de landbouwgrond heeft grote gevolgen voor onze voedselkwaliteit. Als de grond niet gezond is, is het voedsel dat erin groeit dat ook niet. Wat niet in de grond zit, kan ook de plant niet opnemen.

  De reden voor de verarming? De moderne intensieve productiemethoden , die vooral snel en winstgevend moeten zijn. Sinds de jaren ‘60 en ‘70 zorgen die nieuwe landbouwtechnieken voor vervuiling, waterschaarste, landerosie, minder vruchtbare gronden en een beperkte biodiversiteit.

  Landbouwers planten daarbij ook te weinig verschillende gewassen op een stuk landbouwgrond. Elke plant neemt een unieke mix van voedingsstoffen op uit de bodem. Als we dus op een stuk grond maar één gewas telen, dat altijd dezelfde voedingsstoffen opneemt, krijgt de bodem nooit de kans om de nutriënten weer aan te vullen. Uitputting is dan onvermijdelijk. Zelfs om de 3 jaar wisselen van gewas, stelt de bodem niet in staat te herstellen.

  Voor onze Belgische landbouw krijgen we bovendien te maken met toenemende intense regenbuien, waardoor sporenelementen dieper in de bodem wegzinken en de gewassen zich dus moeilijker aan die elementen kunnen binden.

 • Reden 2: Selectie en manipulatie van gewassen

  Sinds de jaren ‘60 ligt de opbrengst van landbouw zo’n 2 tot 3 keer hoger dan voordien. Landbouwers hebben betere technieken om gewassen te selecteren en te manipuleren, en werken meer met kunstmest. Op het eerste zicht lijkt dat dus goed nieuws te zijn, maar helaas dragen we er als consument wel de gevolgen van. Hoe efficiënter het proces, hoe minder voedingsstoffen, zo blijkt.

  Jammer genoeg lijkt het erop dat bij selectie en manipulatie van gewassen de opbrengst een belangrijkere factor is dan onze gezondheid. We moeten de voedingsstoffen dus aanvullen op een andere manier. Supplementeren is de boodschap.

 • Reden 3: Dieren hebben te weinig beweging en eten te eenzijdig

  Kippen, varkens en koeien uit fabrieken hebben te weinig ruimte om te bewegen en maken dus weinig spiermassa aan. Die spiermassa is net belangrijk in ons vlees, voor de eiwitten die ons lichaam omzet in de nodige aminozuren. Dieren in fabrieken krijgen daarbij vaak graan gevoerd, wat niet hun natuurlijke voeding is en dus minder gezond. Neem daar dan ook nog het overmatige inspuiten met vocht en antibiotica bij, en er blijft nog maar weinig goeds over. We eten dus geen puur vlees meer, maar een soort verdunde variant met heel wat minder voedingsstoffen en meer vet. (Herinner je uit de blog over detox dat toxines opgeslagen worden in vet!)

 • Reden 4: Fruit wordt onrijp geplukt

  Het fruit dat we eten is nog niet rijp als het van de bomen wordt geplukt. Dat is handiger omdat het voor de verkoop nog een hele weg heeft af te leggen. De rijping gebeurt tijdens het transport en de opslag, zodat het fruit klaar is voor consumptie op het moment dat het in de winkel terechtkomt. In het ergste geval wordt het fruit zelfs gerijpt met behulp van rijpingsgassen. (Nog nooit afgevraagd waarom bananen tegenwoordig zo verdomd snel bruin zien?) Helaas betekent dit wederom dat we moeten inboeten aan nutriënten. De plant produceert namelijk bijvoorbeeld pas vitamine C bij rijping in de zon. Hoe langer de weg van de fruitboom naar ons, hoe minder voedzaam het fruit, en hoe meer je er dus van moet eten om de vitamines binnen te krijgen.

Onrijpe bananen

Is biologisch eten gezonder?

Door biologisch te eten los je heel wat problemen op, maar niet allemaal. Er blijft een tekort aan voedingsstoffen in de bodem, die aan de basis van de voedselketen staat, en dus overal invloed op heeft. Ook biologische boerenbedrijven hebben last van wegzakkende sporenelementen op hun landbouwgrond. Dus ook al eet je biologisch, het is nog steeds aangewezen om daarnaast een aantal basissupplementen te nemen. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat er geen enkel verschil is tussen gewone industriële landbouw en biologische landbouw op gebied van nutriënten.


De vijf belangrijkste basis voedingssupplementen voor dagelijks gebruik

Het aanbod aan voedingssupplementen is enorm uitgebreid, maar je hoeft zeker niet iedere dag tientallen pillen te slikken om gezond te zijn. Met enkele basissupplementen kom je al heel ver. Je essentiële basissuppletie bestaat uit 5 supplementen:

 • Omega-3-vetzuren (Ω3)
 • Vitamine D
 • Vitamine C
 • Magnesium
 • Multivitamines en -mineralen


Visolie
 • Omega-3 vetzuren (Ω3)

  Omega-3 vetzuren zitten in vis. Ze bepalen de kwaliteit van de celmembranen in onze lichaamscellen, onder andere in het hart en in de hersenen. De meeste mensen eten echter te weinig vis om aan de omega-3 behoefte te voldoen, waardoor de cellen minder goed hun werk kunnen doen.
  Visvetzuren als supplement neem je best in de vorm van triglyceriden. Die vorm is van natuurlijke oorsprong, en beter op te nemen door ons lichaam. Dat is veiliger dan veelgebruikte synthetische ethylesters.

 • Vitamine D

  Vitamine D krijgen we via de zon. Helaas krijgen we daar in België niet altijd genoeg van, omdat de zon niet elke dag schijnt, en we door drukke leefomstandigheden ook onvoldoende buiten kunnen zijn.
  Als supplement is vitamine D3 aangeraden, omdat die zich beter aan de vitamine D-receptor bindt. Het is maar liefst tien keer zo effectief als vitamine D2.

Vitamine D Zon
 • Vitamine C

  Vitamine C zouden we moeten opnemen door fruit te eten, maar doordat ons fruit onrijp geplukt wordt, bevat het veel te weinig van deze noodzakelijke vitamine.
  De beste vorm van vitamine C is het ascorbatencomplex met de ondersteunende mineralen kalium, magnesium en zink. Bovendien komt vitamine C in de natuur samen met ondersteunende citrusbioflavanoïden voor, dus willen we die samenstelling ook in de supplementen behouden.

 • Magnesium

  Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 processen in ons lichaam, maar we krijgen er veel te weinig van binnen, onder andere door de dalende kwaliteit van onze groenten.
  Er bestaan twee organisch gebonden vormen die ons lichaam goed kan opnemen: bisglycinaten en citraten. Magnesiumoxide daarentegen is niet effectief. Het lichaam scheidt het weer uit en het verdunt de ontlasting. Vitamine B6 is een belangrijke ondersteunende stof.

Magnesium
 • Multivitamines en -mineralen

  Multivitaminen en -mineralen zijn een mix van verschillende essentiële stoffen voor je lichaam. Ze moeten alle belangrijke mineralen bevatten, zoals seleen, chroom, boor, molybdeen, jodium, mangaan, koper, zwavel en silicium.


Optimaliseer jouw voedingssupplementen.
Maak nu een afspraak voor een professionele begeleiding.

Deel deze post.