In de hitte: Wit? Of toch maar zwart?

Matthias LenaertsAlgemeen

Beach

Afkoeling graag

In temperaturen zoals de laatste weken, doen we er vaak alles aan om af te koelen of koel te blijven. In de auto en binnenshuis is dit vaak relatief eenvoudig: airco op of alles dicht. Maar bij dit mooie weer komen we uiteraard ook graag buiten, en sluiten we ons liefst niet op. Wat is er immers prettiger dan een terrasje in de volle zon? Ook de fanatieke sportman zal zich niet door de hitte laten tegenhouden om een training in te plannen. Hoe kunnen we ons dan beschermen tegen de zon? Naast het drinken van voldoende water om dehydratatie te voorkomen, en het smeren van een goede zonnefactor tegen verbranding, kan de kledingkeuze relevant zijn om het lichaam koel te houden. We spreken meerbepaald over de kleur van onze kleding: donker of licht, zwart of wit.

Witter is frisser in de hitte?

Nomade trotseert de hitte van de woestijn.

De meeste mensen zullen vanzelfsprekend kiezen voor een lichte kleuren, of wit, omdat ze er van uitgaan dat dit “frisser” is. Tenminste, dat hebben we toch altijd zo meegekregen. Maar… Waarom dragen woestijnmensen dan toch donkere kleuren of zwart. Waarom zijn er tropenvogels met een zwart vederdek? Waarom zijn ook geiten in de woestijn vaak zwart?

De achtergrondgedachte bij het dragen van wit is dat lichte kleuren de hitte weerkaatsen, en zwart de hitte zal opnemen. Correct! Maar, we moeten ook een aantal kanttekeningen maken:
In eerste instantie laat een witte of lichtgekleurde kleding meer hitte door, die vervolgens op het lichaam terechtkomt. Bij donkere kleding is de doorlaatbaarheid significant minder.
Ten tweede vergeten we vaak dat het lichaam zelf ook warmte uitstraalt zeker wanneer we in volle beweging zijn en het lichaam bijgevolg opwarmt. Indien we wit dragen, wordt deze lichaamswarmte teruggekaatst naar het lichaam. Zwarte kledij zal de zonnewarmte opnemen, maar ook de straling van het lichaam, waardoor we onze hitte kwijtraken. Wanneer we gehuld zijn in wit, zal het dus veel moeilijker zijn voor het lichaam om af te koelen. Natuurlijk willen we ook geen superwarme lap stof rond ons lijf. Een voorwaarde is dus wel dat je t-shirt of broek niet megastrak rond je lijf zit, zodat het zelf ook een beetje kan afkoelen door convectie (door de lucht).

In praktijk kan je dus perfect iets licht dragen wanneer je niets al te actief gaat doen en het lichaam niet enorm fel opwarmt. Indien je gaat sporten of tuinieren, is het waarschijnlijk een betere keuze om iets donkerder en losser aan te doen.

Share this Post

Bronnen

  • Ellis, I. (1980) Metabolism and Solar Radiation in Dark and White Herons in Hot Climates. Physiological Zoology, Vol. 53, p. 358-372.
  • Adolph, E.F. (1968). Physiology of heat regulation and the science of clothing. Hafner publishing Co, New York and London, 330-338.
  • Nielsen, B. (1990). Solar heat load: heat balance during exercise in clothed subjects. European Journal of Applied Physiology, Vol. 60, p. 452-456.
  • Finch, V.A. and Western, D. (1977). Cattle colors in pastoral herds: natural selection or social preference? Ecology, Vol 58, p. 1384-1392.
  • Ingram, D.L. and Mount, L.E. (1975). Man and Animals in Hot Environments.
  • Masako, K. et al. (1996). The effects of black and white garments on thermoregulation under warm conditions with sun radiation.
  • Amiram, S. et al. (1980). Why do Bedouins wear black robes in hot deserts? Nature, 283, p. 373 – 375.
  • Walsberg, E. (1983). Coat Color and Solar Heat Gain in Animals. BioScience, Vol. 33, p. 88-91.